måndag 17 oktober 2011

Lax och broccoli-låda

Jag fortsätter på spåret med smidig studentmat och rotade fram en broccoli bukett och en laxfilé ut frysen. En utomordentligt god laxlåda trollades ihop av ingredienser som fanns hemma, och nu är jag mätt och belåten.

Du behöver:
Lax
Broccoli
Körsbärstomater
Grädde
Japansk soya
Viltfond
Svartpeppar
Riven ost
Paprikapulver

Gör såhär:
  1. Fruktansvärt enkelt. Dela broccolin i små buketter och strö i en ungsfast form. Tärna laxen och strö släng i det i formen också. Dela tomaterna i lämpliga delar och hiva ner de tillsammans med laxen och broccolin.
  2. Ta fram en skål och blanda i grädde. Smaka av med japansk soya och viltfond tills det smakar ungefär som du vill ha det. Hiva i massa svartpeppar och veva runt ett par vändor innan du häller såsen över ingredienserna i formen.
  3. Riv lite ost ovanpå det hela och avsluta med ett par moln av paprikapulver.
  4. In i ungen på ca 225 grader tills broccolin är så som du vill ha den. Akta bara så att laxen inte blir för torr. I så fall kan du förkoka broccolin, eller dela laxen i större delar.
Detta avnjöts i en stor skål, rykande hett. Toppenhärlig höstmat, och så himla gott. Jag älskar kombinationen av lax och vilt. Min favorit i höst, tillsammans med mustiga grytor.
Finns det något smidigare än mat som man bara kan kasta upp i en form och sedan sköter det sig själv?

Förresten, jag har ett enormt sug efter ugnsbakade rödbetor med smulad fetaost över, och kanske en liten touch av honung ringlad över. SÅ himla gott. De ska vara sådär härligt bakade att de är alldeles mjuka inuti, och smakerna har blivit så koncentrerade att det är party i munnen då man äter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar